Chciałabym zaproponować pizzę bardzo pożywną na grubym spodzie. U mnie w domu przyjęła się i z chęcią ją Państwu polecam.
Produkty:
40 dkg sera żółtego
Na spód pizzy:
0.5 kg mąki
o,5 szklanki zmielonych orzechów (własny- włoski)
0.5 " zmielonej skiełkowanej pszenicy
3 łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
2 jajka
o.5 paczki drożdży(Babuni)
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki mielonego imbiru
0.5 łyżeczki kurkumy
1 szklanka wody.( około)
Drożdże postawić do wyrośnięcia.
Sposób wykonania:
Mąkę ( można przesiać) wymieszać z orzechami i skiełkowaną pszenicą. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto ułożyć na brytfannie .Ja przykrywam folią, aby szybciej wyrosło.
Po wyrośnięciu wkładam do piekarnika i piekę około 40 minut w temp.175 stopni.
Składniki na farsz:
40 dkg boczku wędzonego
30 dkg pieczarek
papryka czerwona i żółta, cukinia, parę ząbków czosnku, słoiczek pomidorów 200 g (własne), olej do smażenia, 2 łyżki śmietany.
Przyprawy:
Ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, sól. i bazylia w/g smaku.
Sposób wykonania:
Po wstępnej obróbce (mycie, ozonowanie, krojenie) najpierw na patelni z odrobiną oleju. piekę boczek . Po obsmażeniu dodaję pozostałą część pokrojonych produktów i przypraw . Mieszam pomidory ze śmietaną i łączę z farszem. Całość wykładam na upieczony spód do pizzy.
Paprykę czerwoną i żółtą pozostawiam małą ilość do dekoracji przy obkładaniu serem pizzy do zapieczenia i ....smacznego.
.
Ozonator.
Bardzo przydatny w przygotowaniu zdrowych potraw , ozonowanie wody do kąpieli jak również
utrzymanie czystego powietrza w pomieszczeniu( tak w skrócie).
P.S.Wizerunek mojej posesji.
Pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane