sobota, 14 maja 2016

Pizza na grubym spodzie.

Witam. Miło mi Państwa powitać po dłuższej nieobecności.



Chciałabym zaproponować pizzę bardzo pożywną na grubym spodzie. U mnie w domu przyjęła się i z chęcią ją Państwu polecam.

Produkty:

40 dkg sera żółtego

 Na spód pizzy:

0.5 kg    mąki
o,5     szklanki zmielonych orzechów (własny- włoski)



0.5          "       zmielonej skiełkowanej pszenicy
 3  łyżki oleju z pestek winogron (może być inny)
 2  jajka
o.5 paczki drożdży(Babuni)
 1 łyżeczka  soli
 0.5  łyżeczki mielonego imbiru
  0.5 łyżeczki kurkumy

  1 szklanka wody.( około)

Drożdże postawić do wyrośnięcia.

Sposób wykonania:

Mąkę ( można przesiać) wymieszać z orzechami i skiełkowaną pszenicą. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto ułożyć na brytfannie .Ja przykrywam folią, aby szybciej wyrosło.
Po wyrośnięciu  wkładam do piekarnika i piekę   około 40 minut w temp.175 stopni.

Składniki na farsz:

40 dkg boczku wędzonego
30 dkg pieczarek
papryka czerwona i żółta, cukinia, parę ząbków czosnku, słoiczek pomidorów 200 g (własne), olej do smażenia, 2 łyżki śmietany.
Przyprawy:
Ziele angielskie, listek laurowy, pieprz czarny i ziołowy, rozmaryn, sól. i bazylia w/g smaku.

Sposób wykonania:
Po wstępnej obróbce (mycie, ozonowanie, krojenie) najpierw na patelni z odrobiną oleju.    piekę boczek . Po obsmażeniu dodaję pozostałą część pokrojonych produktów i przypraw .  Mieszam pomidory ze śmietaną i łączę z farszem. Całość wykładam na upieczony spód do pizzy.
 
Paprykę czerwoną i żółtą pozostawiam małą ilość do dekoracji  przy obkładaniu serem pizzy do zapieczenia  i  ....smacznego.
.
  Ozonator.
Bardzo przydatny w przygotowaniu zdrowych potraw , ozonowanie wody do kąpieli  jak również
utrzymanie czystego powietrza w pomieszczeniu( tak w skrócie).










 P.S.Wizerunek mojej posesji.        



Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane