niedziela, 29 maja 2016

F A S O L A

 Witam. Bardzo często przyrządzam fasolę, tylko ja staram się ją najczęściej kiełkować.
  W moim jadłospisie jest bardzo często.Weki z fasolą używam do sporządzenia :fasolki po bretońsku, sałatki jarzynowej, barszczu ukraińskiego,kotlety z fasoli i inne.


"Fasolę można jeść przez cały rok, choć najsmaczniejsza jest jesienią i zimą. W tym czasie, kiedy nie ma świeżych warzyw, fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Fasola dotarła do Europy dzięki Kolumbowi. Obecnie uprawiana jest na całym świecie. Doceniono ją jako źródło białka, witamin i składników mineralnych. Zetknąć się można z ponad 20 gatunkami fasoli. 

Skiełkowana  fasola.
   Wartości 


odżywcze fasoli
Fasola jest źródłem odżywczego białka, w którym znajdują się duże ilości lizyny. Lizyna jest potrzebna organizmowi do produkcji karnityny. Karnityna z kolei wykazuje korzystne działanie na organizm – wzmacnia serce, zapobiega chorobie niedokrwiennej, a także przeciwdziała zawałowi. Fasola powinna znaleźć się w diecie osób, które często jedzą mięso, ryby, jaja i produkty zbożowe – pokarmy kwasotwórcze. Białko fasoli jest zasadotwórcze, w związku z czym pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Dlatego też jest szczególnie cenna dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę.



             Zawekowana skiełkowana fasola.
Jak wiad0mo, najlepszym dostarczycielem białka do organizmu jest mięso. Ale czy naprawdę? Białko zwierzęce przyspiesza utratę wapnia z moczem. Tymczasem białko roślinne z fasoli nie ma takiego działania. W związku z tym fasola jest polecana w profilaktyce osteoporozy. W fasoli znajdują się węglowodany i tłuszcze. Dlatego też jest ona trochę kaloryczna (100 g – 290 kcal). Jednak tłuszcze to w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które zabijają zły cholesterol, a podnoszą poziom dobrego. Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom.
Znajdująca się w fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w fasoli pomagają rozpuszczać witaminę Awitaminę D, witaminę E,witaminę K. W fasoli ukryte są witaminy z grupy B oraz witamina E. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i żelazo. W fasoli znajdują się lignany, które zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych."
http://jejswiat.pl/1359,wlasciwosci-fasoli

 Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane