piątek, 27 listopada 2015

Sok z winogron z sokownika.

Witam. W tym roku to  ostatnie zapasy na zimę.







.Winogrona w/g książki "ZDROWO JEŚĆ" Michaela Sharon to owoce winorośli,zawierają cenne , znane z tego, że oczyszczają ze składników toksycznych krew i cały organizm, działając dobroczynnie na wątrobę i nerki i wzmacniając siły układu odpornościowego
.Tradycyjnie stosowane są w leczeniu takich schorzeń , jak artretyzm
.Winogrona są moczopędne,zmniejszają zatrzymywanie wody w organizmie;ciemne odmiany pomagają w leczeniu anemii

.Sok z winogron zaleca się osobom z zapaleniem wątroby i żółtaczką.Owoce i sok stosuje się jako pokarm w czasie tzw. kuracji winogronowej- formy głodówki trwającej tydzień do dziesięciu dni.Jej zwolennicy twierdzą, że takie oczyszczenie organizmu pomaga się pozbyć dolegliwości, odmładza i wzmacnia system odpornościowy. 


Pestki winogron są źródłem flawonoidów roślinnych znanych jako OPC (oligomeryczna proanthocyjanidyna).OPC są prekursorem antocyjanów, które dają czerwono-purpurowy kolor skórce owoców. Są one silnym przeciwutleniaczem 20 razy skuteczniejszym niż witamina C.Badania wykazały,że składnik ten skutecznie działa w przypadku zaburzeń krążenia krwi, ponieważ wzmacnia naczynia włoskowate, obniża ciśnienie krwi i ryzyko zawału serca.

Ekstrakty z nasion winogron dostępne są w kapsułkach, sprzedawanych zwykle jako OPC .Oleju z nasion winogron można także używać w kuchni.





Pozdrawiam serdecznie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane