wtorek, 25 listopada 2014

Placuszki z podkiełkowanymi nasionami słonecznika.

Witam".Nasiona słoneczników należą do najbogatrzych źródeł witamony B6,  W 100 g surowych"pestek" jest 1250 mg tej witaminy.  Nieraz nie można schudnąć tylko dlatego, że organizmowi niedostaje witaminy B6. To ona przecież pomaga w spalaniu węglowodanów i tłuszczów i nierzadko potrzebna jest w dużych ilościach.
Pirydoksyna nieraz też pomaga usunąć"piekielny"ból, występujący w ramieniu(taki, przy którym nie można np. włożyć palta) lub silne bóle w kolanach, stopach czy palcach. Uważane są one za bóle reumatyczne, ale po kuracji witaminą B6 ustępują bez śladu. Naturalnie- zamiast pigułek- można po prostu przeprowadzić kurację słonecznikową."  - Irena  Gumowska - Bądź Zdrów - Smacznego

Nasiona wypłukać i zalać wodą na 2 godziny. Następnie przecedzić i dziennie płukać 3 razy .
Po dwóch dniach nasionka słonecznika są podkiełkowane j.w.




Smażone placuszki.
Skład produktów: 3 łyżki podkiełkowanych nasion słonecznika, 2 łyżki mąki orkiszowej, 1 jajko, szczyptę imbiru i soli, 2 łyżki wody, 10 g drożdży.Wszystkie składniki zmiksować i pełną łyżkę zacieru       kłaść na rozgrzaną potelnię.  Smażyłam na maśle .




Placuszki ze śmietaną posypane  rodzynkami. Kawa z cykorii.


P.s. Upiekłam również chlebek bakaliowy z 4-ro dniowym kiełkowanymi nasionami słonecznika.


O chlebku napiszę w następnym poście.












Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane