Kasza gryczana niepalona.
"Glikozyt, bioflawonoit, blisko spokrewniony z hesperydyną. Znaduje się w wielu roślinach, lecz najbogatszym jej źródłem jest . g r y k a. Wzmacnia kruche naczynia włosowate i inne naczynia krwionośne, hamuje krwotoki wewnętrzne, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie w kończynach.Stosuje się ją także w leczeniu hemoroidów. Jest przeciwutleniaczem i zapobiega uszkodzeniom powodowanym przez wolne rodniki. Jej działanie wzmaga witamina C."
Z książki ZDROWO JEŚĆ- Michael Scharon.
K A P A R Y
"Kapary zawierają rutynę, wykazującą właściwości antyoksydacyjne. Zapobiega ona powstawaniu
części wolnych rodników, spowlnia utlenianie witaminy C. Wykazuje działanie przeciwzapalne. Kapary przyczyniają się także do ograniczenia wzdęć, mają właściwości reumatyczne poprawiające funkcjonowanie wątroby".(blog- Mania Smakowania)
Pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane