wtorek, 23 sierpnia 2011

Aroniowe żniwa.

"Aronia uspakaja i wyrównuje poziom cukru we krwi
Dzięki kwasowi chlorogenowemu spowalnia wchłanianie glukozy, dlatego reguluje jej poziom. Zapobiega też odkładaniu się złego cholesterolu. Pomaga wyrównać ciśnienie i wycisza. Ma mnóstwo wit.C i E oraz witamin z grupy B. Jest składnikiem preparatów, które głównie wzmacniają odporność, poprawiają metabolizm i krążenie krwi.”
Na podst. miesięcznika „Kobieta i życie'' nr.8 2011r.

Proces przetwarzania aronii. Przy pomocy wyciskarki otrzymuję sok, jak również miąższ aroniowy. Do soku dodaję cukier w ilości 300g/ 1 litr soku,gotuję, a następnie wekuję w małych słoiczkach.
Miąższ natomiast suszę w suszarce do warzyw i otrzymuję bardzo zdrowy dodatek do herbaty ziołowej lub owocowej. Polecam i pozdrawiam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane