Z powodu niezwykłych właściwości pyłek pszczeli jest przedmiotem zainteresowania badaczy.
Stwierdzono także, iż stosowanie pyłku przez mieszkańców Gruzji wiąże się z ich długowiecznością.
- Podaje się go sportowcom dla zwiększenia ich energii i wytrzymałości
- Substancja ta zapobiega przeziębieniom,
- wzmacnia układ odpornościowy w jego walce z zakażeniami wirusowymi,
- uwalnia od zmęczenia,
- poprawia apetyt,
- zwiększa potencję seksualną,
- łagodzi bóle menstruacyjne, a także
- uderzenia gorąca w czasie menopauzy u kobiet
- spowalnia rozrost prostaty u mężczyzn.
Pyłek pszczeli powoduje mniej uczuleń niż pyłki znajdujące się w powietrzu w czasie pylenia roślin. Powinno się go stosować regularnie co najmniej przez miesiąc: 20 gramów dziennie stanowi dawkę zapobiegawczą, 40 gramów - leczniczą.
Preparat dostępny jest większych sklepach ze zdrową żywnością.
Źródło: Michael Sharon - ZDROWO JEŚĆ
W pyłek pszczeli zaopatruję się bezpośrednio u pszczelarza. Spożywam po uprzednim namoczeniu łyżeczki pyłku w szklance letniej zagotowanej wody, najczęściej z dodatkiem łyżeczki miodu i zostawiam na noc.
Rano napój jest gotowy do picia.
Pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane