piątek, 20 listopada 2015

9 powodów dla których warto spożywać pyłek pszczeli




       Z powodu niezwykłych  właściwości pyłek pszczeli jest przedmiotem zainteresowania badaczy.
Stwierdzono także, iż stosowanie pyłku przez mieszkańców Gruzji wiąże się z ich długowiecznością.

  1. Podaje się go sportowcom dla  zwiększenia ich energii i wytrzymałości
  2. Substancja ta zapobiega przeziębieniom, 
  3. wzmacnia układ odpornościowy w jego walce z zakażeniami wirusowymi, 
  4. uwalnia od zmęczenia, 
  5. poprawia apetyt, 
  6. zwiększa potencję seksualną, 
  7. łagodzi bóle menstruacyjne, a także 
  8. uderzenia gorąca w czasie menopauzy u kobiet
  9. spowalnia rozrost prostaty u mężczyzn.


Pyłek pszczeli powoduje mniej uczuleń niż pyłki znajdujące się w powietrzu w czasie pylenia roślin. Powinno się go stosować regularnie co najmniej przez miesiąc: 20 gramów dziennie stanowi dawkę zapobiegawczą, 40 gramów - leczniczą.
Preparat dostępny jest większych sklepach ze zdrową żywnością.

Źródło: Michael Sharon - ZDROWO JEŚĆ

W pyłek pszczeli zaopatruję się bezpośrednio u pszczelarza. Spożywam po uprzednim namoczeniu łyżeczki pyłku w szklance letniej zagotowanej wody, najczęściej z dodatkiem łyżeczki miodu i zostawiam na noc.
 Rano napój jest gotowy do picia.


Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane