wtorek, 3 listopada 2015

Chlebek bakaliowy z skiełkowanym ziarnem słonecznika


Witam .Upiekłam bardzo smaczny chlebek. Można jeść sam lub posmarować miodem, konfiturą, a nawet masłem i szynką.


Składniki :mąka orkiszowa  1 kg. mąka pszenna 1kg, skiełkowane nasiona słonecznika 300 g, rodzynki 300g, wiórki kokosowe 100 g, nasiona goji  150 g, 5 szklanek wody, 2 łyżki miodu, drożdże 50 g. Przyprawy : 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka imbiru.
Drożdze postawić do wyrośnięcia, rodzynki przebrać przelać gorącą wodą. 

 Sposó wykonaia: nasiona słonecznika, rodzynki, wiórki kokosowe, owoce goji, 5 szklanek wody. 2 łyżki miodu , wyrośnięte drożdże, i przyprawy- wszystko razem wymieszać, a następnie dodać mąkę 
Ciasto dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnicia. Nastepnie przełożyć do foremek i upiec w temperaturze 170 stopni przez 50 minut.
Chlebek ten nadaje się do zamrażania.

  Kiełkowane nasiona słonecznika.

Słonecznik
" Pierwotnie plantowany przez Inków,słonecznik zadomowił się u nas już XVI wieku - jego wielkie, żółte kwiaty stanowią nieomal nieodłączny element europejskiego krajobrazu. Jego nasiona zawierają około 39 % tłuszczu - cenny olej słonecznikowy pozyskuje się z nich w procesie tłoczenia na zimno. Ponadto pestki słonecznika zawierają dużo białka (27 procent), witamin (B1,B2,B3 B6, ,A, K, E D) oraz związków mineralnych i pierwiastków śladowych( miedź, mangan fosfor, potas, wapń,  magnez, cynk,kobalt, jod, fluor, żelazo.    
W kuchni pestek słonecznika używa się tak jak orzechów, mają jednak nad nimi poważną przewagę - nie są tak kaloryczne.
Kiełków słonecznika można używać analogicznie, Ich łagodny smak wzbogaca wszelkie sałatki, zupy , desery, czy poranne muesli.

Kiełkowanie:

Delikatnie wyłuszczone pestki moczy się przez dwanaście godzin w wodzie, a następnie odstawia na dwa dni przy temperaturze wynoszącej co najmniej 21 stopni C. W tym czasie płuczemy je dwa do trzech razy dziennie. Kiełki zbieramy  najpóźniej po dwu dniach - kiełkujące dłużej nabierają gorzkiego posmaku. Po dwu dniach kiełek powinien mieć długość taką jak ziarno".

KIEŁKI - MAREN BUSTORF -HIRSCH.



Bardzo często kiełkuję pestki słonecznika, a to dlatego , że  one zaopatrują moją tarczcę w jod, natomiast witamina B6 pomaga mi w utrzymaniu sylwetki. Nie bez znaczenia jest również mnogość witamin i minerałów oraz pierwiastków śladowych.

.
Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane