.Witam. Zapraszam na pieczeń drobiową.
Surowce: mięso uzyskane z kurczaka, 200g kiełkowanej ciecierzycy.3 jajka, 100g zielonego groszku.(mam własny)
Przyprawy: 5 ząbków czosnku, 50g drożdży, łyżeczka imbiru. pół łyżeczki pieprzu ziołowego i czarnego.mały pęczek pietruszki (drobno pokrojony) szczypta rozmarynu i majeranku. Sół do smaku.
Sposób
przyrządzenia: mięso ,(wyozonowałam) kiełkowaną cicierzycę , czosnek- zmieliłam na maszynce do mięsa.. Następnie połączyłam z pozostałymi składnikami i wymieszłam mikserem. Ułożyłam w foremkach do pieczenia i posypałam sezamem. Piekłam około godziny 200 stopni.
W słoiku znajduje się swieżo zmielony korzeń chrzanu doprawiony śmietaną,kwaskiem cytrynowym, szczyptą soli i cukru. Latem chrzan jest wyjątkowo łagodny w smaku.
Do pieczeni zamiast bułki tartej użyłam skiełkowaną ciecierzycę .Wyjątkowo zdrowy i smaczny zamiennik.
Pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane