Pragnę Państwu przedstawić : przetwory dyni w zalewie octu jabłkowego,
zupę dyniową z dodatkiem brzoskwiń.
kiełbasę z rusztu z marynowaną dynią.
Do sporządzenia zalewy zużyłam:
0,5 l. octu jabłkowego( własnej roboty)
2 łyżki miodu
łyżeczka soli
szczypta tymianku i imbiru.
Krążki wycinać w paskach surowej dyni. Następnie ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą.
Gotować około 30 minut.
Dynia w occie jabłkowym.
Urządzenie do wycinania krążków.
Dynia- zapas z jesieni.( jeszcze mam jedną.)
Kawałki dyni przeznaczone do pieczenia, obok na zupę, ( z dodatkiem brzoskwini) .pestki przeznaczone będą do suszenia.
Upieczone kawałki dyni w tem. 175 stopni 50 minut.
Farsz na zupę dyniową, śmietana kremówka, brzoskwinie z puszki.
Brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Zupa dyniowa.
Sposób przyrządzenia: 1.5 l.wody, 600 g dyni, łyżka masła, łyżka miodu, łyżeczka soli, sok z puszki brzoskwiń, szczypta cynamonu i imbiru. Zupę gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania zagęścić zupę łyżką kaszki orkiszowej, wymieszanej z łyżką śmietany kremówki. Wszystko razem zmiksować.
Kiełbaska z rusztu z marynowaną dynią.
Pozdrawiam serdecznie.
super
OdpowiedzUsuń