środa, 4 lutego 2015

Przetwory z dyni .

Witam,

Pragnę Państwu przedstawić : przetwory dyni w zalewie octu jabłkowego,

            zupę dyniową z dodatkiem brzoskwiń.
                     
    kiełbasę z rusztu z  marynowaną dynią.                                                   

Do sporządzenia zalewy zużyłam:
0,5 l. octu jabłkowego( własnej roboty)
2 łyżki miodu
łyżeczka soli
szczypta tymianku i imbiru.
Krążki wycinać w paskach surowej dyni. Następnie ułożyć w słoiczkach i zalać zalewą.
Gotować około 30 minut.


Dynia w occie jabłkowym.
Urządzenie do wycinania krążków.


 Dynia- zapas z jesieni.( jeszcze mam jedną.)


Kawałki dyni przeznaczone do pieczenia, obok  na zupę, ( z dodatkiem brzoskwini) .pestki przeznaczone będą do suszenia.



Upieczone kawałki dyni w tem. 175 stopni  50 minut.







Farsz na zupę dyniową, śmietana kremówka, brzoskwinie z puszki.


Brzoskwinie pokrojone w kostkę.





Zupa dyniowa.
Sposób przyrządzenia: 1.5  l.wody, 600 g dyni, łyżka masła, łyżka miodu, łyżeczka soli, sok z puszki brzoskwiń, szczypta cynamonu i imbiru. Zupę gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania zagęścić zupę łyżką  kaszki orkiszowej, wymieszanej z łyżką śmietany kremówki. Wszystko razem zmiksować.




Kiełbaska z rusztu z marynowaną dynią.


Pozdrawiam serdecznie. 

1 komentarz:

Komentarze są moderowane