"Jest to słodkie warzywo, pochodzące prawdopodobnie z Ameryki Północnej, gdzie wciąż jest powszechnie uprawiane i spożywane. Stanowi dobre źródło beta-karotenu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi i dobrze działa w przypadku hipoglikemii. Ułatwia usuwanie śluzu z gardła, oskrzeli i płuc, a regularne jego stosowanie korzystnie
wpływa w przypadku astmy oskrzelowej. Pestki dyni, bogate w cynk, znane są z tego, że niszczą pasożyty bytujące w jelitach zarówno u dzieci, jak i u dorosłych."
Źródło: "Zdrowo jeść "- Michael Sharon.
Dynia pieczona w piekarniku.( 175 stopni około 50 minut.)
Słoiczki z sosem dyniowym.
Sposób przyrządzenia:Upieczoną dynię obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki,
Ocet jabłkowy zagotować dodając kilka goździków, szczyptę cynamonu, sól cukier do smaku.
Pokrojoną dynię wrzucić do zalewy, a następnie zawekować.
Chlebek bakaliowy z dodatkiem pieczonej dyni.
Skład: 400 g a mąka pszenna, 400 g mąka orkiszowa ,400 g pieczona dynia, 100 g mąka kukurydziana , 50 g drożdże, dwie szklanki wody.(w tym zalanie drożdży) 2 łyżeczki soli i posłodzić, ja użyłam 6 tabletek stewii pół łyżeczki imbiru. Bakalie: po 4 łyżki -wiórki kokosowe, rodzynki, owoce goji,
Sposób wykonania: upieczoną dynię obrać ze skórki i zmiksować. Dodać wodę, drożdże sól, imbir ,stewię,( lub cukier) bakalie i wszystko razem wymieszać .Następnie dodać mąki i dobrze wyrobić.Po wyrośnięciu , przełożyć do foremek posypując bochenki sezamem.
Piec około 50 minut temperatura 175 stopni.
Chlebek bardzo smaczny.
Serdecznie pozdrawiam.
Śliwki przeznaczone do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane