sobota, 13 września 2014

D Y N I A - dla zdrowia i urody.

Witam . Ostatnio zainteresowałam się dynią jako warzywem( pestki z dyni spożywam bardzo często.)i muszę przyznać. że jestem zachwycona. 100 g dyni to tylko...23 kalorie ! Jest syta i kolorowa,  pięknie komponuje się w sałatkach, makaronach  ziemniakach puree i inne...



"Jest to słodkie warzywo, pochodzące prawdopodobnie z Ameryki Północnej, gdzie wciąż jest powszechnie uprawiane i spożywane. Stanowi dobre źródło beta-karotenu, wapnia, żelaza i niektórych witamin z grupy B. Wspomaga regulowanie poziomu cukru we krwi i dobrze działa w przypadku hipoglikemii. Ułatwia usuwanie śluzu z gardła, oskrzeli i płuc, a regularne jego stosowanie korzystnie
 wpływa w przypadku astmy oskrzelowej. Pestki dyni, bogate w cynk, znane są z tego, że niszczą pasożyty bytujące w jelitach zarówno u dzieci, jak i u dorosłych."

Źródło: "Zdrowo jeść "- Michael Sharon.




Dynia pieczona w piekarniku.( 175 stopni około 50 minut.)




Słoiczki z sosem dyniowym.
Sposób przyrządzenia:Upieczoną dynię obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki,
Ocet jabłkowy zagotować dodając kilka goździków, szczyptę cynamonu, sól cukier  do smaku.
Pokrojoną dynię wrzucić do zalewy, a następnie zawekować.




Chlebek bakaliowy z dodatkiem pieczonej dyni.





Skład:    400 g  a mąka pszenna, 400 g mąka orkiszowa ,400 g pieczona dynia, 100 g mąka kukurydziana , 50 g drożdże, dwie szklanki wody.(w tym zalanie drożdży) 2 łyżeczki soli i posłodzić, ja użyłam 6 tabletek stewii pół łyżeczki imbiru. Bakalie: po 4 łyżki -wiórki kokosowe, rodzynki, owoce goji,

Sposób wykonania: upieczoną dynię obrać ze skórki i zmiksować. Dodać wodę, drożdże sól, imbir ,stewię,( lub  cukier) bakalie i wszystko razem wymieszać .Następnie dodać mąki i dobrze wyrobić.Po wyrośnięciu , przełożyć do foremek posypując bochenki sezamem.
Piec około 50 minut temperatura 175 stopni.

Chlebek bardzo smaczny.

Serdecznie pozdrawiam.






Śliwki przeznaczone do pieczenia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane