Czarna porzeczka jest niezwykle bogatym źródłem witaminy C. Jej zawartość to 100-300 mg/ 100g. Nie jest to jednak jedyna witamina występująca w tych owocach, ponieważ zawierają one jeszcze witaminę B1, B2, B6, PP, K oraz prowitaminę A, z tym że w mniejszych ilościach. Składnikami czarnej porzeczki są także związki mineralne, przede wszystkim potasu, sodu, wapnia, fosforu, siarki i magnezu oraz mikroelementy (chlor, żelazo, cynk, miedź, bor, jod, kobalt, molibden i mangan). Skład chemiczny jest uzupełniany przez pektyny, które redukują poziom cholesterolu, zapobiegając miażdżycy oraz zwalniają wchłanianie cukru, co jest szczególnie istotne dla osób chorych na cukrzycę. Związki te zapobiegają także kamicy żółciowej oraz pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego. Znaczenie czarnych porzeczek jako środka leczniczego dzięki zawartym w nich cennych składników wzrasta już od połowy XV wieku, kiedy stosowano je w Niemczech jako domowy lek na żołądek, gorączkę i pragnienie. W medycynie ludowej owoce czarnej porzeczki stosowano jako lek na trudno gojące się rany, wrzody i ukąszenia owadów, a także stany zapalne jamy ustnej, anginę, reumatyzm, nadciśnienie, arteriosklerozę, biegunkę i kamicę nerkową. Obecnie czarna porzeczka jest używana pomocniczo w leczeniu miażdżycy oraz jako środek wzmacniający dla dzieci, osób w podeszłym wieku i rekonwalescentów.
Źródło:
http://www.jedzenie-lekarstwem.pl/porzeczki-wlasciwosci-zdrowotne
Pomaga w ujędrnianiu mięśni, wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa także płodność. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym antyoksydantem. Uznanym antyoksydantem jest także witamina A, której również sporo w agreście. Niskokaloryczny agrest ( 100 g zawiera 46 kcal ), usprawniający pracę układu pokarmowego dzięki sporej zawartości kwasów organicznych i przyzwoitej ilości błonnika ( 100 g zawiera 3 g błonnika ) jest zalecany osobą na diecie.
Obfituje w witaminy z grupy B i P, niezbędne dla prawidłowego metabolizmu komórki, czyli zdrowia ogólnego, funkcjonowania całego organizmu. Zawiera wyjątkowo cenne minerały żelazo, potas, sód, molibden, magnez, żelazo, fosfor, wapń, dlatego skutecznie wspiera układ kostny i mięśniowy, zapobiega anemii, a nawet poprawia humor. Zawiera kwasy organiczne: cytrynowy oraz niewielkie ilości kwasów jabłkowego i winnego, w owocach niedojrzałych dodatkowo występuje kwas bursztynowy. Pośród węglowodanów dominują fruktoza i glukoza, sacharoza obecna jest w znikomych ilościach. Dzięki pektynom pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Działa moczopędnie.
Źródło:
http://zdrowieznatury.blox.pl/2011/08/AGREST.html
Zawekowane drylowane czereśnie.
Owoce wiśni zawierają duże ilości kwasów owocowych, również pektyny (rodzaj błonnika). Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia. Działają też korzystnie na skórę. Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.Przemywanie powiek naparem z suszonych kwiatów wiśni pomaga np. przy zapaleniu spojówek. Natomiast kąpiele z dodatkiem naparu z młodych gałązek wiśni wskazane są dla osób cierpiących na reumatyzm.
Witaminy i składniki odżywcze zawarte w wiśniach:
- WITAMINA C – 12 mg 17% RDA
- WITAMINA K 10 µg 13% RDA
- KWAS FOLIOWY – 8µg 5% RDA
- POTAS – 115 mg 5% RDA
- MIEDŹ – 100µ g 5% RDA
- WITAMINA B1 – 0.1 mg 5% RDA
- WITAMINA B2 – 0.1 mg 5% RDA
- ŻELAZO – 0.5 mg 4% RDA
Zdrowa dieta, właściwości prozdrowotne wiśni:
- źródło błonnika
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają na serce i nerki
- zapobiega anemii
- obniżają gorączkę
- poprawiają apetyt
Żródło:
http://urodaizdrowie.pl/lecznicze-wlasciwosci-wisni#&panel1-1
Wiśnie drylowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane