Witam
Są to owoce o właściwościach oczyszczających, bogate w witaminy A i B. Zawierają także minerały- potas, wapń, fosfor i sód - oraz pierwiastki śladowe. znajdują się w nich także kwasy hamujące fermentację pokarmów i namnażanie bakterii w układzie trawiennym- kwas jabłkowy i kwas winowy.
Owoce są bogate w pektynę,która niesie organizmowi wiele pożytków pomaga zmniejszać poziom cholesterolu i usuwa trujące metale, jak ołów i rtęć, korzystnie wpływa na problemy z jelitami, wiąże substancje radioaktywne i usuwa je z organizmu. Stosowana jest także jako stabilizator(E440b) przy produkcji dżemów i innych przetworów.
Jabłka pomagają oczyszczać płuca z flegmy i chronią je przed skutkami dymu tytoniowego,wpływają na zwiększenie odporności organizmu i pobudzają apetyt, oczyszczają wątrobę i pęcherzyk żółciowy.
Źródło: Michael Sharon - ZDROWO JEŚĆ
Pozdrawiam serdecznie. Proszę o udostępnienie.
Więcej w dalszych postach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane