Witam
Dzisiaj chcę Państwu zaprezentować moją galaretę wieprzową zawekowaną w słojach.
Artykuły: mięso wieprzowe ( golonka, 2 giczki, 1 nóżka), warzywa ( pół selera, 1 duża marchew, 1 pietruszka, 2 duże cebule. Przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, pieprz naturalny czarny, pieprz ziołowy, łyżeczka zielonego suszonego selera, sól i imbir.
2 łyżeczki żelatyny.
Puszka groszku zielonego.
Sposób przyrządzenia: mięso sparzyć wrzątkiem, oczyścić (ja jeszcze ozonuję), warzywa oczyścić i spłukać wodą. Mięso, warzywa i przyprawy wkładam do garnka i zalewam wodą. Gotuję około 2 godzin.
Mięso oddzielam od kości , wywar przecedzam i dodaję żelatynę, a następnie dodaję groszek zielony i pokrojone gotowane mięso.Wszystkie składniki mieszam i wlewam do słoi, celem zawekowania.
.
Zamiast musztardy posiałam na watce nasiona gorczycy jako zielony dodatek do galarety.
Miłego wieczorku.
Pozdrawiam serdecznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane