niedziela, 2 marca 2014

Zdążyć przed postem.

Witam
 Dzisiaj chcę Państwu zaprezentować moją galaretę wieprzową zawekowaną  w słojach.
Artykuły: mięso wieprzowe ( golonka, 2 giczki, 1 nóżka), warzywa ( pół selera, 1 duża marchew, 1 pietruszka, 2 duże cebule. Przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, pieprz naturalny czarny, pieprz ziołowy, łyżeczka zielonego suszonego selera, sól i imbir.
2 łyżeczki żelatyny.

Puszka groszku zielonego.

Sposób przyrządzenia:  mięso sparzyć wrzątkiem, oczyścić (ja jeszcze ozonuję), warzywa oczyścić i spłukać wodą. Mięso, warzywa i przyprawy wkładam do garnka i zalewam wodą. Gotuję około 2 godzin.
 Mięso oddzielam od kości , wywar przecedzam i dodaję żelatynę, a następnie dodaję groszek zielony i pokrojone gotowane mięso.Wszystkie składniki mieszam i wlewam do słoi, celem zawekowania.


.
Zamiast musztardy posiałam na watce nasiona gorczycy jako zielony dodatek do galarety.


Miłego wieczorku.

Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane