Składniki: topinambur .................... 250g
marchew .................... ..... 150g
wiórki kokosowe............... 100g
rodzynki ............... 100g
woda.................................. 4 szklanki
otręby orkiszowe ................1 szklanka
kaszka kukurydziana ........... 1 szklanka
mąka kokosowa ..................0,5 szklanki
śmietana.............................. 2 łyżki stołowe
olej.................................... 5 łyżek stołowych
sól, imbir po 1 łyżeczce ,soda oczyszczona 0,5 łyżeczki,
stewia kropelki do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia.
Sposób przyrzadzenia : drożdże odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki przebrać,opłukać, oprószyć mąką.
Topinambur, marchew oczyścić, wypłukać, połączyć z trzema szklankami wody i zmiksować.
Do zmiksowanej pulpy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszć. Następnie dodać mąkę, aby
uzyskać konsystencję ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobić. Ciasto rozłożyć do foremek i pozostawić
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Chleb ten można zamrażać.
Topinambur.
Serdecznie pozdrawiam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane