sobota, 2 marca 2013

Domowa hodowla grzybów shiitake

Oto moja hodowla w pełnej okazałości
Zakupiłam do domowej hodowli grzyby shiitake wraz z instrukcją. Jest to już moje drugie takie przedsięwzięcie. Pierwszą była hodowla pieczarek i boczniaka cytrynowego. Hodowla grzybów nie jest trudna, jednak bardzo trzeba przestrzegać załączonej instrukcji.

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C
Więcej na abcZdrowie.pl

Poniżej potrawy z grzybkami shiitake:


Składniki:
  • 200g. makaronu,
  • 200g. piersi z kurczaka
  • 200g. grzybki
  • 150g. kapusta włoska
  • 2 małe papryczki
  • olej do smażenia

Przyprawy:
  • szczypta imbiru
  • pieprzu ziołowego
  • czarnego
  • mielonej papryki słodkiej
  • sól

Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Grzybki pokroić w dzwonka również oprószyć mąką. Kapustę włoską drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej ,dodać mięso i podsmażyć, następnie dodać kapustę włoską, grzybki i przyprawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości. Farsz wyłożyć na makaron dekorując pokrojoną papryczką. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Danie ekspresowe, pożywne i smaczne. 

Pozdrawiam serdecznie.            

1 komentarz:

  1. Cześć, zamierzam od nowa zacząć zbierać grzyby, dlatego zastanawiam się nad kupnem tego http://www.domisad.pl/podgrzybek.html Myślicie że warto się tym zainteresować?

    OdpowiedzUsuń

Komentarze są moderowane