Oto moja hodowla w pełnej okazałości |
Zakupiłam do domowej hodowli grzyby shiitake wraz z instrukcją. Jest to już moje drugie takie przedsięwzięcie. Pierwszą była hodowla pieczarek i boczniaka cytrynowego. Hodowla grzybów nie jest trudna, jednak bardzo trzeba przestrzegać załączonej instrukcji.
Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C
Więcej na abcZdrowie.pl
Poniżej potrawy z grzybkami shiitake:
Składniki:
- 200g. makaronu,
- 200g. piersi z kurczaka
- 200g. grzybki
- 150g. kapusta włoska
- 2 małe papryczki
- olej do smażenia
Przyprawy:
- szczypta imbiru
- pieprzu ziołowego
- czarnego
- mielonej papryki słodkiej
- sól
Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Grzybki pokroić w dzwonka również oprószyć mąką. Kapustę włoską drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej ,dodać mięso i podsmażyć, następnie dodać kapustę włoską, grzybki i przyprawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości. Farsz wyłożyć na makaron dekorując pokrojoną papryczką. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Danie ekspresowe, pożywne i smaczne.
Pozdrawiam serdecznie.
Cześć, zamierzam od nowa zacząć zbierać grzyby, dlatego zastanawiam się nad kupnem tego http://www.domisad.pl/podgrzybek.html Myślicie że warto się tym zainteresować?
OdpowiedzUsuń