Jak to jest z tymi jajkami? Czy można ich spożywać do woli i bezkarnie? Czy też ograniczyć ze względu na dużą ilość cholesterolu znajdującą się w nich? Odpowiedź na te pytania znalazłam w książce p.t."Zdrowo jeść" autora Michaela Sharon. Oto ona:
Uważane są za najdoskonalsze źródło wartościowego białka: ubogie w tłuszcz,bogate w witaminę A, niskokaloryczne i tanie. Jaja zawierają znakomicie zrównoważone składniki odżywcze: wiele witamin z grupy B( B1,B2,B6,B12, niacyna i kwas pantotenowy) i wiele innych składników mineralnych oraz pierwiastków śladowych, jak:żelazo, cynk, selen, fosfor, wapń, magnez, potas i w szczególności siarka. Żółtko jaja bogate jest właśnie w siarkę, zawartą w dwu aminokwasach-cysteinie i metioninie- które odgrywają istotną rolę w budowaniu odporności organizmu na choroby. Przez wiele lat twierdzono, że spożywanie jaj prowadzi do podniesienia cholesterolu. To prawda,że w żółtku jaja znajduje się go 275 mg, ale jest on zrównoważony przez obficie występującą w nim lecytynę (1700mg), która emulguje cholesterol , i wiele innych składników odżywczych,które pomagają w jego przemianie."
Warto jednak pamiętać że przy spożywaniu pokarmów trzeba zachować różnorodność produktów
jak ich umiar. pozdrawiam.
Uwielbiam jajka! Często robię sobie na śniadanie taką drobną porcyjkę jajecznicy z 6 jajek, całej cebuli plus do tego ekstra energetyczna mieszanka zbożowa ;D palce lizać, a potem sił starcza na cały, długi dzień ;)
OdpowiedzUsuń