piątek, 27 marca 2015

Nowości w mojej kuchni.

Witam .Kupiłam nasiona na kiełki: kukurydzę  i  słonecznik, oraz mieloną łuskę gryczaną.



Na zdjęciu od prawej:ocet jabłkowy ze skórek z jabłek, łuska gryczana, na kiełki kukurydza i słonecznik, nalewka z żyworódki na occie jabłkowym.
Do tej pory nie kiełkowałam zakupionych nasion, chociaż słonecznik kiełkowałam
ale łuskany .Idą Święta Wielkanocne i dobrze byłoby mieć  trochę niespodzianek zdrowotnych.
 ,Myślę że mi wykiełkują i będą tak jak na zdjęciach.





Własne sadzonki żyworódki.( W zeszłym roku kupowałam)

Również wykiełkowały mi nasiona nasturcji, z którą wiążę bardzo dużą nadzięję, że posadzę bardzo dużo  w celu zbioru nasionek na tzw. polskie kapary.



Kiełki lucerny.

" Kiełki    lucerny wzmacniają mięśnie,kości i zęby, pomagając jednocześnie przy dolegliwościach
reumatycznych i atretycznych. Zarówno kiełki, jak i nieco bardziej podchodowana zielenina lucerny znajdują w kuchni wszechstronne zastosowanie. Są łagodnie cierpkie, o lekko orzechowym smaku. kiełki można spożywać same w sobie lub doprawiać nimi sałatki i sosy, dodawać do ziemniaków, naleśników i jarzyn. Równie dobrze smakują jako dodatek do twarogu czy po prostu chleba z masłem.  

Kiełkowanie.



Nasiona nalęży namoczyć przez więcej niż pięć godzin w dużej ilości wody- po spęcznieniu ulegają znacznemu powiększeniu. Dajemy im kiełkować przez pięć do siedmiu dni, w temperaturze 21 stopni C. Dwa do trzech razy dziennie należy spryskać je wodą. Zbieramy najpóźniej, gdy kiełki osiągną długość 3 - 5 cm. A zbiory są przy tym obfite bowiem w wyniku kiełkowania objętość lucerny ulega sześciokrotnemu powiększeniu."

Źródło: Kiełki- Maren Bustorf- Hisch


Twarożek posypany kiełkami z lucerny, solą i imbirem do smaku.Dodałam również dwie łyżki

śmietany i pokroiłam drobno jedną papryczkę chilii.

Przed spożyciem kiełek zawsze je przelewam gorącą wodą.
Część lucerny zamroziłam na Swięta Wielkanocne.





Łuskę gryczaną kupiłam ze względu na moc witamin i minerałów i  B Ł O N N I K.

Pozdrawiam serdecznie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze są moderowane