Terminem tym opisuje się pozorne dziwne zjawisko niskiego wskaźnika przypadków choroby serca  w populacji Francuzów, którym przeciętna dieta bogata jest w nasycone tłuszcze i alkohol. Francuzi jedzą o 30% więcej tłuszczu niż Amerykanie i piją dziewięć razy więcej wina, ale zdarza się wśród nich o 40%  mniej zawałów serca. Ów "francuski paradoks" wyjaśnia się tym, że matariałem do produkcji czerwonego wina są także pestki winogron, zawierające flawonoidy , które mają właściwości przeciutleniające, takie jak ,kwercytyna, garbnikii proantocjanidy (OPC).
Stwierdzono. że te składniki czerwonego wina chronią przed zawałami serca.
Źródło: ZDROWO JEŚĆ- Michael Sharon
Wino piję  sporadycznie, ale mielone pestki, które uzyskuję przy wyciskanie soku  z winogron, bardzo często z herbatkami ziołowymi. 
Pozdrawiam serdecznie.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Komentarze są moderowane