środa, 16 października 2013

Wspomnienie lata.

Jak miło delektować się  promieniami słońca minionego lata.

Serdecznie pozdrawiam.

                                                         

wtorek, 15 października 2013

Chlebek odchudzający z topinamburem.

Konsumując ten chleb mam pewność że nie utyję, a to już bardzo wiele, zważywszy ile kalorii ma 100g .
           
Składniki: topinambur ....................     250g
                marchew  .................... ..... 150g
                wiórki kokosowe............... 100g
                rodzynki              ............... 100g
                drożdże .............................   50g
                woda..................................  4 szklanki
                otręby orkiszowe  ................1 szklanka
                kaszka kukurydziana ........... 1 szklanka
                mąka kokosowa ..................0,5 szklanki
                śmietana.............................. 2 łyżki  stołowe
                olej....................................  5 łyżek stołowych
                sól, imbir po 1 łyżeczce ,soda oczyszczona  0,5 łyżeczki,
                stewia kropelki do smaku
                mąka pszenna do zagęszczenia.


  
                                   
 Sposób przyrzadzenia : drożdże odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki przebrać,opłukać, oprószyć mąką.
 Topinambur,  marchew oczyścić, wypłukać, połączyć z trzema szklankami wody i zmiksować.
  Do zmiksowanej pulpy dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszć. Następnie dodać mąkę, aby
  uzyskać konsystencję ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobić. Ciasto rozłożyć do foremek i pozostawić
  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
. Piec w piekarniku około 50 minut przy temp.175 stopni.
  Chleb ten można zamrażać.

                       Topinambur.              
Serdecznie pozdrawiam.

piątek, 11 października 2013

Zapiekanka.

Ostatnio bardzo polubiłam zapiekanki.
. Warzyw jest pod dostatkiem takich jak kabaczki, cukinie, papryka i inne ,które dają dużo smakowitości każdej zapiekance.
   .


Produkty, których użyłam do sporządzenia zapiekanki:
Kasza jęczmienna ugotowana 400g, cukinia i kabaczek po 200g, 1 duża papryka czerwona (uprzednio starkowane na grubej tarce)
papryczka chili szt 2, ( drobniutko pokrojona) piersi kurczaka 300g( pokrojone w kostkę  i podsmażone na oleju ) cebula 100g(drobno pokrojona) i podsmażona razem z mięsem.
Poza tym użyłam: 150g sera żółtego,  100 g oleju, łyżeczkę imbiru , soli. Do smaku: pieprz czarny i ziołowy,rozmaryn,pokrojone listki selera. Na spodzie naczynie położyłam kaszę jęczmięnną, resztę składników wymieszałam i dodałam do naczynia.( oprócz sera i listków selera) Przed końcem pieczenia ułożyłam ser żółty  i posypałam zieleniną.
 Czas pieczenia  50 minut temp.200 stopni.
Zapiekanka bardzo smaczna.
Do gorącej zapiekanki polecam sok z marchwi. Pycha!


Ps. Wczasie pieczenia zapiekankę przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. (pokrywka zbiła się)
   




Zapasy na zimę .




























Liście

 selera przygotowane do suszenia.


Liście pietruszki również przygotowane do suszenia.


Dzika róża



Dzika róża suszona, wymagać będzie mielenia.




Dzika róża zebrana z przeznaczeniem na konfiturę.




Aronia suszona również wymaga mielenia .





                         




                                       Miłego dnia!


Serdecznie pozdrawiam.