sobota, 30 marca 2013

Życzenia Świąteczne

Wielka Sobota. Poranek.



Z okazji nadchodzących Świąt najserdeczniejsze życzenia, wesołego alleluja oraz smacznego jajka życzy...

Teresa Jackiewicz

niedziela, 10 marca 2013

Kiełkowane zboża i nasiona - soczewica


"Ze wszystkich roślin strączkowych, soczewica jest najlżej strawna. W jej składzie znajdziemy białka, witaminy  A, z grupy B i wiele witaminy C, jak również sole mineralne i pierwiastki śladowe (fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, wapń, sód, miedź). W porównaniu do nasion, kiełki mają tę wielką zaletę, że nie  trzeba ich gotować, a jak  wiadomo w wyniku obróbki termicznej zniszczone zostają enzymy i większość witamin.

Kiełki soczewicy mają lekko orzechowy smak, a ich zastosowanie jest wszechstronne: przygotowuje się z nich sałatki i można nimi doprawiać zieloną sałatę,dodawać do zup, ziemniaków i potraw mącznych, do zapiekanek lub pikantnych wypieków.

Kiełkowanie: nasiona soczewicy moczy się przez osiem do dziesięciu godzin, a następnie odstawia na trzy dni w temperaturze pokojowej, płucząc je trzy razy dziennie".


Źródło: Kiełki- źródło życia i zdrowia - autor MAREN BUSTORF- HIRSCH

Serdecznie pozdrawiam.

sobota, 2 marca 2013

Domowa hodowla grzybów shiitake

Oto moja hodowla w pełnej okazałości
Zakupiłam do domowej hodowli grzyby shiitake wraz z instrukcją. Jest to już moje drugie takie przedsięwzięcie. Pierwszą była hodowla pieczarek i boczniaka cytrynowego. Hodowla grzybów nie jest trudna, jednak bardzo trzeba przestrzegać załączonej instrukcji.

Grzyby shiitake to doskonałe źródło selenu. Znajduje się w nich również bardzo dużo żelaza, a także stosunkowo dużo białka, błonnika i witaminy C
Więcej na abcZdrowie.pl

Poniżej potrawy z grzybkami shiitake:


Składniki:
  • 200g. makaronu,
  • 200g. piersi z kurczaka
  • 200g. grzybki
  • 150g. kapusta włoska
  • 2 małe papryczki
  • olej do smażenia

Przyprawy:
  • szczypta imbiru
  • pieprzu ziołowego
  • czarnego
  • mielonej papryki słodkiej
  • sól

Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć mąką. Grzybki pokroić w dzwonka również oprószyć mąką. Kapustę włoską drobno posiekać.Na patelni rozgrzać olej ,dodać mięso i podsmażyć, następnie dodać kapustę włoską, grzybki i przyprawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem do miękkości. Farsz wyłożyć na makaron dekorując pokrojoną papryczką. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Danie ekspresowe, pożywne i smaczne. 

Pozdrawiam serdecznie.